Zdraví přímo z Istrie aneb olivový olej té nejvyšší jakosti
O tom, že se olivy pěstují prakticky všude, kde je teplé léto, se jistě nemusíme dlouze zmiňovat. Ale věděli jste, že jejich centrum najdete nejen v Andalusii nebo na Sicílii, ale také uprostřed plání prosluněné Istrie? Jistě, právě zde totiž pracovníci firmy Chiavalon sklízejí každoročně tu zelenkavou nádheru, aby přišla už brzy na váš stůl. Mozzarella, lososí tatarák nebo kváskový chléb a zmrzlina, kombinovat se dá snad opravdu se vším, co vás jen napadne. Stačí sáhnout po správné lahvičce, ale nebojte – těch je tu k dispozici hned celá pětice!
Přínos pro mozek, ale také duševní pohodu
Dostatek kvalitních tuků, to je pro zdraví více než důležité! Přínos pravidelného zařazování olivového oleje na jídelníček je znám lidstvu už po tisíciletí, i když naše kuchyně jej objevuje teprve posledních dvacet let, v Itálii nebo dalších jižních zemích dobře vědí, k čemu jim toto tekuté zlato poslouží. Olivový olej se dobře kombinuje nejen s mořskými rybami, ale také se vším dalším, co je ve středomořské oblasti k mání. Dokonce si s ním uděláte i výjimečnou vanilkovou zmrzlinu nebo čokoládový dort, což je jistě zajímavá kulinářská výzva.
Vyzkoušet můžete třeba Chiavalon Ex Albis, tedy olivový olej na rizoto, který si dobře rozumí třeba i s těstovinami a sýry. Voní po zeleném jablku a rajčatech, poznáte jistě i mátu nebo rozmarýn. Jinak řečeno, fantazie může pracovat na plné obrátky, tento extra panenský olivový olej lze využít i pro houbové polévky. Olivový olej snese i úpravu za vysokých teplot, jeho kouřový bod je 210 stupňů Celsia, takže smažení nepředstavuje ani ten nejmenší problém – stačí jen trochu opatrnosti, kterou má každý zkušenější kuchař nepochybně v sobě. Mimochodem, když si tento olej vybíráte, dbejte na aciditu, respektive kyselost, která – pokud dosáhne velmi nízké hranice – prakticky sama o sobě již zaručuje mimořádně kvalitní produkt. Šetrná sklizeň je také zárukou, že dostanete špičkovou jakost.
Zdraví přímo z Istrie aneb olivový olej té nejvyšší jakosti