Co dostanete, když si objednáte pravé šampaňské
Že jde o víno pro zvláštní příležitosti, je určitě na první pohled jasné. Co však dělá šampaňské tak výjimečným a oblíbeným? Proč je cennější než obyčejné bílé nebo červené víno? Pokusíme se tomu tak trochu podívat na zoubek.
Především šampaňské nemůže vyrábět každé vinařství. Je to možné pouze ve francouzské oblasti Champagne-Ardenne, a to výhradně ze tří vinných odrůd. Nejspíš jste o nich už slyšeli, jsou to:
- rulandské modré,
- mlynářka,
- Chardonnay.
To však není vše. Víno je třeba připravit tak, aby v lahvi došlo k sekundárnímu kvašení, při němž vzniká velké množství oxidu uhličitého. Právě on stojí za pověstným perlením a „živostí“ tohoto nápoje.
Šumivé víno není šampaňské
Opravdu, tyto dva pojmy je třeba pečlivě oddělovat. Šumivé víno není omezeno jednou lokalitou a nemá ani jednotný postup výroby. Dražší produkty používají metodu champenoise, při které nejdříve devět měsíců vyzrávají v sudech. Levnější sekty jsou pak vyráběny obyčejným kvašením alias metodou charmat. Vyznačují se velkým objemem produkce a nízkými výrobními náklady, díky nimž si takový nápoj může dopřát opravdu každý.
A kam zařadit stále oblíbenější pojem frizzante? Jde také o šumivé víno, ovšem velmi lehké a jemné. Může být vyráběno jak metodou champenoise, tak i postupem charmat.
Do rodiny patří i perlivé víno
Ne, nemáme na mysli bílé víno doplněné perlivou vodou. Jde o alkoholický nápoj, jenž je při plnění do lahví uměle sycen oxidem uhličitým. Tlak v lahvi je nízký – pod tři atmosféry (šampaňské i šumivé víno mají vyšší), takže ji lze snadno uzavřít klasickým „pivním“ uzávěrem. Naopak šampaňské a spol. vyžadují klasický korkový uzávěr, jenž při otevírání bublinky plynů pomalu vytlačí směrem vzhůru.
Jak je tedy zjevné, šampaňské se (nejenom kvůli své ceně) hodí jen pro opravdu výjimečné příležitosti. Šumivé víno ho dokáže v mnoha směrech poměrně dobře zastoupit a víno perlivé je vhodné na běžná přátelská nebo rodinná setkání. Vyberte si to své u profesionálů v e-shopu Vinoadestilaty.cz.