Jak chutná Sicílie? Vydejte se po stopách těch nejlepších vín tohoto ostrova!
Obsah článku
Průzračné moře, majestátní Etna, vůně pražených pistácií či typických arancini a cannoli – co víc by lépe vystihlo Sicílii? Snad už jen tamní výborná vína! Chcete-li si i u vás doma vytvořit tu pravou atmosféru a možná tak trochu zavzpomínat na letní dovolenou, tyhle vinařské stálice vám ji pomohou vykouzlit! I když o respekt mezi ostatními musela dlouho bojovat.
Vinařství se starověkou tradicí, které ale dlouho čekalo na uznání
Výroba vína na Sicílii ve skutečnosti sahá až do 8. století před naším letopočtem, do éry Féničanů. I když dnes tamní vinice patří k těm vůbec nejdůležitějším v celé Itálii a vynikají jedinečným klima a půdou, vína odtud pocházejí dlouho nebyla za špičková vůbec považována. Důvod? Velmi teplé podnebí a množství slunečných dnů přispívá k tomu, že réva zde plodí hrozny s vyšším obsahem cukru, než tomu bývá na jiných lokalitách. Více cukru v hroznech pak stojí za vysokým obsahem alkoholu ve finálním produktu. A právě to odsoudilo sicilská vína k jejich téměř výhradnímu použití ve směsích s těmi ze Severní Itálie a Francie, která jimi potřebovala podpořit svou mnohem slabší strukturu.
Zhruba v 70. letech ale došlo i zde ke zdokonalení vinařských technik, které napomohly k přechodu od kvantity ke kvalitě. V současnosti se tak Sicílie může pochlubit řadou vín, která vinifikovaná také samostatně si své místo v srdcích milovníků vína rozhodně zaslouží.
Vína, která Sicílii reprezentují nejlépe
Malvasia
Na Liparských ostrovech, zejména v Salině, je perlou středomořské enologie. Francouzský spisovatel Guy de Maupassant ji neváhal nazvat „vínem sopek“. Malvasia se sladkou a jemnou chutí pochází z větrných vinic sopečné půdy. Na pohled má slámově žlutou barvu se zlatými odstíny. Vyniká příjemnou medovou nótou a někdy také květinovými a pižmovými nuancemi.
Grillo
Chcete-li si vychutnat Grillo par excellence, hledejte ta produkovaná v západním cípu Sicílie, v oblastech Marsala a Erice. Vína to jsou slámově žluté barvy, na patře svěží, dobře strukturovaná s příjemným, mírně slaným minerálním závěrem. Obdařena jsou ovocnou, spíše citrusovou vůní, která je harmonicky integrována s květinovými tóny divokých a pomerančových květů.
Zibibbo
Pantelleria, jeden ze sopečných ostrovů ležící mezi Tuniskem a Jihozápadní Sicílií, je známý po celém světě nejen díky divoké kráse své země, ale také pro sladká vína z hroznů Zibibbo (Moscato di Alessandria). Ty se buď sklízí v pokročilém stupni zralosti nebo se nechají uschnout, aby se cukry ještě více zkoncentrovaly. Velmi ceněná je varianta passito téměř jantarové barvy pro chuť a vůně, kterou dokáže uvolnit. Oblíbené je rovněž Moscato v suché a sladké verzi. Mají zlatavou barvu s intenzivními odlesky a vůni, kterou lze připodobnit k meruňkovému džemu.
Pro zajímavost, réva je zde pěstována v prohlubních vyhloubených k ochraně před silnými sciroccovými větry.
Nero d´Avola
Vynechat nesmíme ani zástupce červených vín! Nero d“Avola charakterizuje neproniknutelná rubínově červená barva. Jedná se o víno poměrně složité, jeho komplikovanost ostatně předesílá i široký aromatický buket. V něm zaznamenáte tóny černé třešně, třešně, černého rybízu, švestky, ostružiny, borůvky a fialky. Na patře však jeho silná chuť okouzlí vyváženou a jemnou perzistencí.
O tom, jak je pro místní pěstování vína na tomto svébytném ostrově důležité, se můžete přesvědčit sami. Až Sicílii navštívíte, určitě se vydejte po některé z tzv. „Le strade del vino“, několika značených cestách, jenž vás provedou vybranými vinicemi a vinařstvími, jež jsou pýchou v dané lokalitě. Na místě si tak můžete užít degustace vín nebo se zúčastnit rekreačních, kulturních a vzdělávacích akcí, které pro propagaci oblasti a její produkce pořádají. Pokud ale chcete zůstat v pohodlí domova, některá z těchto vín vás na Sicílii mohou přenést alespoň v myšlenkách.
Vozíte si domů ze svých cest vína jako suvenýr? Pokud ano, na jaké příležitosti si je schováváte?