4 fakta jak správně skladovat zrnkovou kávu
Obsah článku
Káva je organická surovina, která si žádá správné skladování pro uchování své vynikající chuti a bohatého aroma. Jejími největšími nepřáteli jsou teplo, vlhkost, vzduch a světlo, proto je doporučeno ji od upražení co nejdříve spotřebovat. Jak ji ale můžeme skladovat, aby byla co nejdéle kvalitní a měla výbornou chuť i vůni?
1. V čem kávu skladovat?
Kávu ukládáme do řádně vymyté neprůsvitné nádoby s gumovým těsněním, nejlépe z tmavého skla či plechu. Tuto nádobu dobře uzavřeme, zabráníme přístupu vzduchu ke kávě a uložíme ji do chladu a sucha. Ideálním místem bude kuchyňská skříňka nebo spíž. Vyhněte se kontaktu s kořením, kvalitní zrnková káva často absorbuje okolní pachy a znehodnocuje se tak její chuť.
2. Kolik kávy skladovat?
Kávu skladujte v menších sáčcích. Pokud jste velkými milovníky kávy, raději si ji kupujte po menších baleních, která zachovají čerstvost kávy. Ideální porcí kávy v sáčku je množství, které jste schopni vypít za týden. Déle by se u vás káva ohřát neměla. Na chuti bude znát její čerstvost díky včasné přípravě i díky tomu, že si ji sami čerstvě namelete a k přípravě použijete profesionální automatický nebo pákový kávovar.
3. Jakou kávu skladovat?
Skladujte ideálně pouze zrnkovou kávu. Kvalitní značková mletá káva může mít vynikající chuť, tu si však dopřejte při přímé konzumaci. U mleté kávy se velmi rychle rozpadá její chuť a skladování jí příliš neprospívá. Pokud tedy máte oblíbený druh kávy, který byste rádi měli doma na několik týdnů dopředu, zvolte raději kávu zrnkovou, která se skladuje lépe.
4. Žádné teplo, vlhkost, vzduch a světlo!
Vyhněte se těmto čtyřem faktorům, pokud chcete kávu uchovávat u vás doma. Nejlepší možností je kupovat balení hermeticky uzavřená v sáčcích nebo vakuovém obalu. Ten kávu chrání od vlhkosti a vzduchu, které mohou za “vyčpení” kávy. Pokud byste kávě u vás doma rádi dopřáli extra péči, existují už i speciální nádoby, které vytvoří vakuum při každém uzavření. Káva tak vydrží déle čerstvá s bohatou chutí i aroma.